-
Kategorie
-
SPOŻYWCZE
- Miody i produkty pszczele
- Zupy i Dania Gotowe
- Przyprawy
- Cukier, Syrop, sok 100%
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty, kawy
- Naturalne Suplementy diety
- Ziarna, nasiona
- Produkty bezglutenowe
- Bakalie
- Napoje roślinne
- Oleje
- Przetwory Warzywne i Owocowe
- Zioła
- Makarony BIO
- Sosy i przeciery
- Zdrowa Żywność Firmowa Swojska Piwniczka
- Superfoods
- Błonnik witalny i nasiona chia
- Akcesoria, dozowniki
- Octy
- Skrobie
- Higiena
- Zdrowe słodycze
- Rośliny strączkowe
- Budyń Bezglutenowy, Kisiel Bezglutenowy
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do Wypieków i deserów
- HURT - Opakowania Zbiorcze
- Olej
- Kasze i ryż
- Przekąski (chipsy, chrupki)
- Dodatki do Żywności
- Ryby w słoiku
- Mąki
- Soki-SUPLEMENTY
- Kasze, Ryż
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia Azjatycka
- Ziarna
- Kapary
- Płatki, Mussli
- DOMOWASPIZARNIA
-
SPOŻYWCZE
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
-
Kategorie
-
Miody i produkty pszczele
-
Zupy i Dania Gotowe
-
Przyprawy
-
Cukier, Syrop, sok 100%
-
Dżemy, powidła, konfitury
-
Herbaty, kawy
-
Naturalne Suplementy diety
-
Ziarna, nasiona
-
Produkty bezglutenowe
-
Bakalie
-
Napoje roślinne
-
Oleje
-
Przetwory Warzywne i Owocowe
-
Zioła
-
Makarony BIO
-
Sosy i przeciery
-
Zdrowa Żywność Firmowa Swojska Piwniczka
-
Superfoods
-
Błonnik witalny i nasiona chia
-
Akcesoria, dozowniki
-
Octy
-
Skrobie
-
Higiena
-
Zdrowe słodycze
-
Rośliny strączkowe
-
Budyń Bezglutenowy, Kisiel Bezglutenowy
-
Dla dzieci i niemowląt
-
Dodatki do Wypieków i deserów
-
HURT - Opakowania Zbiorcze
-
Olej
-
Kasze i ryż
-
Przekąski (chipsy, chrupki)
-
Dodatki do Żywności
-
Ryby w słoiku
-
Mąki
-
Soki-SUPLEMENTY
-
Kasze, Ryż
-
Kosmetyki naturalne
-
Kuchnia Azjatycka
-
Ziarna
-
Kapary
-
Płatki, Mussli
SPOŻYWCZE -
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
-
CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 250g Swojska Piwniczka
- Odbiór osobisty 0
- Paczkomaty InPost 12
- Poczta Polska 15
- Poczta Polska (Pobranie) 20
- Kurier (Pobranie) 20
- Kurier 35
Cukier trzcinowy nierafinowany, jest to rodzaj cukru który nie został poddany rafinacji, czy oczyszczeniu z melasy. Historia cukru trzcinowego sięga tysięcy lat p.n.e, jako pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei , stamtąd trzcina cukrowa trafiła na Bliski Wschód, później do Persji, Europy i wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki. Z Ameryki natomiast rozlała się już praktycznie na cały świat. Cukier Trzcinowy szeroko używany jest szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej i Indyjskiej.
Cukier trzcinowy produkowany jest w dość prosty sposób, mianowicie trzcina cukrowa, przeciskana jest przez prasy mechaniczne i wyciska się z niej sok. Sok z trzciny cukrowej następnie zostaje ogrzewany i odparowany nadmiar wody, po ogrzaniu powstaje melasa, dalsze ogrzewanie i odparowywanie doprowadza do zgęstnienia i całkowitego osuszenia melasy, która zamienia się w grudki cukru. Taki sposób produkcji wytwarza najbardziej naturalny cukier trzcinowy zwany muscovado lub panela w Ameryce Łacińskiej. Jest to cukier bardzo mocno brązowy, zbrylający się i lepki o mocno karmelowym smaku i zapachu.
Kolejnym rodzajem cukru bardziej oczyszczonym z melasy o regularnych kryształkach jest cukier Damerara, nazwę swą wziął od miejscowości w której zaczęto go produkować. Damerara jest najbardziej popularnym cukrem trzcinowym, jest on neutralny smakowo jeśli chodzi o zawartość melasy, jest delikatnie melasowy i przy normalnym słodzeniu nie nadaje karmelowego posmaku.
Najbardziej przetworzonym cukrem i oczyszczonym z melasy jest cukier Turbinado - cukier powstaje w wirówkach, od których nazw wzięła się również nazwa cukru. Turbinado jest jasny, sypki i praktycznie nie zawiera w sobie melasy, która mogła by mieć jakikolwiek wpływ na smak słodzonych potraw.
-
Polecane
-
Podobne produkty