-
Kategorie
-
SPOŻYWCZE
- Miody i produkty pszczele
- Zupy i Dania Gotowe
- Przyprawy
- Cukier, Syrop, sok 100%
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty, kawy
- Naturalne Suplementy diety
- Ziarna, nasiona
- Produkty bezglutenowe
- Bakalie
- Napoje roślinne
- Oleje
- Przetwory Warzywne i Owocowe
- Zioła
- Makarony BIO
- Sosy i przeciery
- Zdrowa Żywność Firmowa Swojska Piwniczka
- Superfoods
- Błonnik witalny i nasiona chia
- Akcesoria, dozowniki
- Octy
- Skrobie
- Higiena
- Zdrowe słodycze
- Rośliny strączkowe
- Budyń Bezglutenowy, Kisiel Bezglutenowy
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do Wypieków i deserów
- HURT - Opakowania Zbiorcze
- Olej
- Kasze i ryż
- Przekąski (chipsy, chrupki)
- Dodatki do Żywności
- Ryby w słoiku
- Mąki
- Soki-SUPLEMENTY
- Kasze, Ryż
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia Azjatycka
- Ziarna
- Kapary
- Płatki, Mussli
- DOMOWASPIZARNIA
-
SPOŻYWCZE
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
-
Kategorie
-
Miody i produkty pszczele
-
Zupy i Dania Gotowe
-
Przyprawy
-
Cukier, Syrop, sok 100%
-
Dżemy, powidła, konfitury
-
Herbaty, kawy
-
Naturalne Suplementy diety
-
Ziarna, nasiona
-
Produkty bezglutenowe
-
Bakalie
-
Napoje roślinne
-
Oleje
-
Przetwory Warzywne i Owocowe
-
Zioła
-
Makarony BIO
-
Sosy i przeciery
-
Zdrowa Żywność Firmowa Swojska Piwniczka
-
Superfoods
-
Błonnik witalny i nasiona chia
-
Akcesoria, dozowniki
-
Octy
-
Skrobie
-
Higiena
-
Zdrowe słodycze
-
Rośliny strączkowe
-
Budyń Bezglutenowy, Kisiel Bezglutenowy
-
Dla dzieci i niemowląt
-
Dodatki do Wypieków i deserów
-
HURT - Opakowania Zbiorcze
-
Olej
-
Kasze i ryż
-
Przekąski (chipsy, chrupki)
-
Dodatki do Żywności
-
Ryby w słoiku
-
Mąki
-
Soki-SUPLEMENTY
-
Kasze, Ryż
-
Kosmetyki naturalne
-
Kuchnia Azjatycka
-
Ziarna
-
Kapary
-
Płatki, Mussli
SPOŻYWCZE -
- Promocje
- Nowości
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 1Kg Swojska Piwniczka
- Odbiór osobisty 0
- Paczkomaty InPost 12
- Poczta Polska 15
- Poczta Polska (Pobranie) 20
- Kurier (Pobranie) 20
- Kurier 35
Cukier trzcinowy nierafinowany. Produkt znany był już przed naszą Erą, pierwszymi, którzy zaczęli uprawiać trzcinę cukrową i pozyskiwać z niej słodki sok byli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8000 lat przed naszą erą. Następnie trzcina powędrowała w inne rejony świata i około 3000 lat przed naszą Erą w Indiach rozpoczęła się pierwsza produkcja cukru trzcinowego. W Tych odległych czasach w Europie jedynym środkiem słodzącym był miód pszczeli. Dopiero kiedy produkcja cukru dotarła do Persji a produkcja cukru rozeszła się po bliskim Wschodzie, Europejczycy w około 1300 roku przejęli umiejętność uprawy i produkcji cukru od sąsiadujących muzułmanów, wówczas uprawy trafiły w ciepłe rejony Europejskiego kontynentu na tereny: Syrii, Palestyny, Egiptu , Hiszpanii, Cypru, Krety i Sycylii. Kiedy na Dalekim wschodzie cukier trzcinowy był powszechnie używany to w Europie raczej spełniał rolę medykamentu, remedium na ból głowy. Dopiero Kiedy Krzysztof Kolumb zabrał kilka sadzonek trzciny cukrowej i podczas swoich wypraw dopłynął do wybrzeży Ameryki, obsadzono tamtejsze tereny tą rośliną, i z stamtąd dopiero trzcina cukrowa rozprzestrzeniła się na cały świat. W Europie jeszcze długo cukier trzcinowy był bardzo drogi, dopiero kiedy Portugalczycy rozpoczęli uprawę trzciny cukrowej na Maderze i Azorach rozpoczęła się powolna obniżka ceny i ekspansja produktu na kraje europejskie.
Rodzaje Cukru Trzcinowego.
Najbardziej przetworzonym rodzajem cukru trzcinowego jest Turbinado - jest to cukier poddany częściowej rafinacji. Nazwa pochodzi od sposobu w jaki jest produkowany, mianowicie Turbinado jest wirowany w wirówkach. Cukier ten jest jasny i łagodny w smaku.
Mniej przetworzonym i produkowanym bez rafinacji jest najbardziej popularny cukier Damerara, Cukier o dość dużych kryształkach wilgotnych od melasy, która znajduje się na powierzchni kryształków. Cukier ten produkowany był kolonii holenderskiej Damerara na terenach obecnej Gujany. Cukier ma karmelowy aromat i posmak ze względu na wspomnianą wcześniej melasę.
Muscovado i Panela to cukier który jest mocno ciemny, bardzo naturalny i mało przetworzony. Muscovado jest ciemny, ma drobne kryształki i smak mocno karmelowy, ponieważ zawiera duża ilość melasy w sobie.
-
Polecane
-
Podobne produkty